HÍREK
 KÖNYVEK
 MEDICUS ANONYMUS
 SZERZŐK
 TÁRLAT
 LINKEK
 E-MAIL AZ
 ANONYMUSNAK
 Bejelentkezés

  « Felhasználó

  « Jelszó

 
 Regisztráció
 Keresés

 

 
Novobáczky Iván
Egy magányos lovas. Halastól a gödörig

Sorozat:
Kiadó: Anonymus
Kiadás éve: 2021
Méret: A!5
Oldalszám: 232
ISBN: 978-963-7280-42-9
ISSN: 978-963-7280-42-9
Ár: 2940
Kategória: Szépirodalom


Ismertető:

Kádár vörös báróinak egyike

(Novobáczky Iván: Egy magányos lovas)

 

„Lélekben lovas, lótenyésztő és amatőr történész voltam, a vezérigazgatás csak szerep volt” – írja visszaemlékezéseiben a ma 85 éves Novobáczky Iván. Könyve végigvezet azon az úton, amelyen a felsőközéposztálybeli vidéki fiatalemberből (nagyapja a két világháború között Kiskunhalas polgármestere, Klebelsberg Kuno kártyapartnere, apja a visszafoglalt Újvidék tisztiorvosa), majd fővárosi joghallgató aranyifjúból, szexorgiák résztvevőjéből, olimpiai kerettagból a téeszek érdekeit a korai Kádár-kor pártszerveivel szemben sikeresen képviselő jogász, majd a miniszter beszédírója, majd a TOT-elnök Szabó István kabinetfőnökeként a legfelső vezetés működésének bennfentes tanúja lett (főnöke a nádudvari téesz és a TOT elnöksége mellett az Elnöki Tanács, az MSZMP Központi Bizottsága és a Politikai Bizottság tagja is volt). Ezt követően a Hajdúsági Agráripari Egyesülés (HAGE) vezetőjeként a mezőgazdaság modernizációjának egyik főszereplője, Kádár „vörös báróinak” egyike. Könyvéből többek között bepillantást nyerünk a Horthy-korszak vidéki elitjének életébe, a hatvanas évek szabados színházi világába, az új gazdasági mechanizmus előkészítésének majd részleges bukásának háttéreseményeibe („a szovjeteket lekötötte a csehszlovák helyzet pacifikálása, mire sort keríthettek ránk, már elkéstek. Az agrárium sikeresen működött, a Vörös Hadsereg meg rászokott a disznóhúsra”), a rendszerváltást követő vadprivatizációba.

Szakmai életútja mellett tiszteletreméltó őszinteséggel beszél magánéletéről, benne a nőkről, s nem utolsó sorban a csúcsvezetői lét, a két évtizednyi huszonnégy órás készenlét miatt válságba került családi életéről.

 

 

Részlet Avar László könyvszemléjéből: Iván (a mezőgazdaságban őt általában csak a keresztnevén emlegetik – itt szerzett magának hírnevet és némi hírhedtséget) tollat ragadott. Pardon, ez így nem helyes, ő a számítógépe klaviatúrája fölé hajolt, és megírt nyolc és fél évtizednyi valóságshow-t. A mű, merthogy ez az, két szálon fut. Az egyik a szerelmeinek kusza és szinte követhetetlen láncolata, a másik pedig azt az agrárpolitikát idézi fel, amelynek részese és alakítója volt, s amelyet az utókor meglehetősen hiányosan (és félre-) ismer. ”

 Németh Péter a Klikktv Mélyvíz sorozatában Szex és politika címmel készített interjút a szerzővel

A 232 oldalas, A/5-ös formátumú, kartonált könyv ára 2940 Ft.

(Anonymus Kiadó)Tartalomjegyzék:

Tartalom

 

Az ember is egy emlős 17

Más 25

Parádé 27

Vágyak és csalódások 32

A győztes nem nyer semmit 33

A középosztály életmódja 37

M. Kir. Honvédség tisztjei 42

Összeomlás előtt 46

Találkozásom a Holokauszttal 49

Buda ostroma 53

Halas 56

Anyuka 71

Elárvultan 74

Magdi 75

MJ-né 77

Torotzkai Péter 78

Érettségi és más apróságok 85

ʽ56 89

Ja, Terike 92

Ügyvédi munkaközösség 94

Kisváros 106

Sodródás a politika környékére 109

TOT 116

Agrárreform 126

Larissz – nők és férfiak 149

Balos fordulat 156

Agráripar 159

Rozika 174

Még egy rendszer 180

Néhány gaztett 184

Végjáték 189

Száz év magány 200

Magyarország kisstílű potyázó? 210

Fulladás, víz, levegő 218

 » Részlet a könyvből
Ha könyvet akar rendelni, azt megteheti az E-mail az Anonymusnak menüpontra kattintva. A kiadó a kért könyvet postán juttatja el, s a csomagban természetesen áfás számlát is küld.
© 2006-2007. Anonymus Kiadó. Minden jog fenntarva!