HÍREK
 KÖNYVEK
 MEDICUS ANONYMUS
 SZERZŐK
 TÁRLAT
 LINKEK
 E-MAIL AZ
 ANONYMUSNAK
 Bejelentkezés

  « Felhasználó

  « Jelszó

 
 Regisztráció
 Keresés

 

 

Farkas László

Farkas László 1931. augusztus 10-én született Kalocsán. Budapesten érettségizett, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar–történelem szakos tanári diplomát. Dolgozott betanított munkásként, azután általános iskolában tanított. 
1961-től, a lap indulásától az Új Írás munkatársa volt, előbb a versrovat vezetője, majd olvasószerkesztő a folyóirat megszűnéséig, 1991-ig. 2008 óta a Tekintet szerkesztője.
Gyermekkönyveket fordított francia nyelvből, antológiákat szerkesztett. 
Számos kritikája, tanulmánya jelent meg a mai magyar irodalomról, dolgozatai a nyelvtudomány köréből.

 

A szerző önmagáról

A legkülönösebb és példátlan az én kiválasztásom volt a munkatársi posztra. Egy kis faluban, Ecseren voltam magyartanár, nem is tudtam arról, hogy új irodalmi lap szerveződik. Az egyetemen Pándinál vizsgáztam… Két hónap múlva, 1961. január elején hívattak a Minisztérium személyzeti osztályára. Bartosné osztályvezető, Illés Lajos és Váci Mihály vártak. Mondták, Pándi javasolta, hogy engem vegyenek oda a nemsokára induló laphoz… (Ahol aztán harmincegy évig szolgáltam.)
A versrovat robotosaként kezdtem, a fiatal költők patrónusa és elhárítója lettem, Váci jobb keze… Pándi rám bízta egy Juhász Gyula-cikk gondozását. Elolvastam, itt-ott rövidítettem. Pándi büszkén lobogtatta a kéziratot: „Farkas Laciból nagy szerkesztő lesz, meghúzta Juhász Gyulát!” 

© 2006-2007. Anonymus Kiadó. Minden jog fenntarva!